bivuacul caprelor bucegi

Biuvuacul Caprelor, cățărare în Bucegi

În plină perioadă a instabilității atmosferice specifice începutului de vară, perioadă în care ba știi, ba nu știi cum e vremea pe munte, am făcut o tură de cățărare pe stâncă în Bucegi, urcând traseul clasic Bivuacul Caprelor din Peretele Vâlcelului Stâncos.

Am ales Peretele Vâlcelului Stâncos pentru ușurința accesului și retragerii, fiind destul de aproape de refugiul Coștila. De altfel, peretele este în imediata vecinătate a potecii care urcă spre Creasta Văii Albe, prin binecunoscutul Brâu Aerian, un traseu clasic de carpatism. Peretele a fost în atenția fraților Dan Vasilescu începând cu 1972, el deschizând, alături de fratele său ori de alți cățărățori, traseele clasice din această zonă. Cel mai ușor dintre acestea este Bivuacul Caprelor (UIAA VI+, 100m, 4lc), care și-a primit numele de la grota aflată la baza traseului, loc frecventat din plin de caprele negre.

Traseul are 4 lungimi de coardă și oferă o cățărare diversă, cu diedre, hornuri și fețe. Două pene de lemn au rămas mărturii ale istoriei, traseul fiind parțial reamenajat cu ancore chimice în regrupări. Un traseu frumos, Bivuacul Caprelor poate face trecerea de la traseele ușoare de cățărare pe conglomeratul Bucegilor, precum Creasta Coștila-Gălbinele, fără a fi însă “simplu”, oferind reale provocări celor care încă se acomodează cu acest tip de stâncă.

Ne-am bucurat din plin de cățărarea pe stâncă, ba chiar am fost și ocoliți de ploaia care a făcut ravagii în restul județului. Deh, după sufletul omului!

Dacă îți dorești să ne însoțești pe munte, echipa noastră îți stă la dispoziție cu ture montane în România sau dincolo de granițele ei – și te asigurăm că alături de noi nu ești doar în siguranță, ci te și bucuri de o experiență inedită!

Distribuie