curs alpinism incepatori

Cursul de alpinism pentru incepatori

Săptămâna trecută am încheiat prima ediție a cursului de alpinism pentru incepatori din acest an, desfășurat în zona Padina-Peștera din munții Bucegi.

Cursul s-a adresat iubitorilor de munte cu o bună experiență generală de drumeție, de vară și de iarnă, care au dorit să facă primii pași în alpinismul clasic, așa cum este el înțeles la nivel internațional: urcarea munților cu stâncă, gheață și zăpadă, adică terenul specific Alpilor, acolo unde, de altfel, a și apărut această activitate odată cu prima ascensiune a vârfului Mont Blanc, în 1786.

Pe parcursul a patru zile pline, sub îndrumarea ghizilor noștri Andrei Badea și Radu Hera, cursanții au avut parte de prezentări teoretice și îndrumări practice pentru cele mai importante aspecte legate de alpinismul clasic, de la istoria alpinismului internațional și autohton, echipamentul specific și organizarea unei ture astel încât riscurile să fie corect identificate, evaluate și gestionate, și până la deplasarea în teren cu gheață și zapadă cu colțarii și pioletul, nodurile uzuale și manevre de coardă. În mod firesc, întrucât alpinismul te poartă adesea în teren cu risc de avalanșă, teoria zăpezii și salvarea din avalanșe nu au fost trecute cu vederea.

Fiind un domeniu extrem de complex, alpinismul necesită o continuă pregătire, atât personală, cât și, periodic, în compania unei persoane competente care să îndrume și să corecteze parcursul. Participarea la un curs de alpinism pentru începători este doar piatra de temelie în acest drum minunat care este alpinismul clasic și avem încredere că cei mai mulți dintre cursanții noștri au dobândit abilitățile necesare pentru a fi autonomi în traseele ușoare.

Sunt fericită că m-am înscris la acest curs de alpinism pentru începători, deoarece am avut ocazia să învăț tehnici de bază în alpinism de la ghizi extrem de bine pregătiți și cu o pasiune pentru munte molipsitoare. Abia aștept următoarea ocazie de a participa la o tură cu voi!

Câteva săptămâni mai târziu, o nouă grupă de montaniarzi a făcut cunoștință cu lumea alpinismului clasic, în a doua ediție a cursului de alpinism pentru începători pe care am organizat-o în această iarnă. În aceeași locație ca și în prima ediție, în compania ghizilor Andrei Badea și Dan Colniceanu, cursanții au trecut prin toate tematicile propuse în cadrul acestui curs.

Și de această dată am fost deosebit de mândri de parcursul cursanților noștri și avem încrederea că sunt capabili de a fi autonomi în traseele ușoare și le urăm succes în noul drum spre crestele înzăpezite!

Distribuie