curs de alpinism

Curs de alpinism pentru începători

În acest sfârșit de săptămână, echipa noastră a desfășurat un curs de alpinism pentru începători în valea Mălăiești din munții Bucegi.

În cadrul acestui curs de alpinism au fost atinse principalele aspecte teoretice și practice pe care cineva care face primii pași dincolo de drumeție pe timp de iarnă ar trebui să le cunoască pentru a putea gestiona o ascensiune clasică. Astfel, am discutat despre ce este alpinismul și cum este el practicat în Carpați, despre echipamentul de iarnă și despre formarea avalanșelor și factorii care influențează riscul producerii acestora, insistând pe metodele de prevenție încă din momentul planificării turei.

Activitățile practice din cadrul cursului pentru începători au inclus deplasarea pe pante de zăpadă utilizând colțarii și pioletul, nodurile de bază, construirea unei ancore în zapadă și manevrele de coardă pentru asigurarea unui partener sau coborârea în rapel. Bineînțeles, capitolul avalanșelor a fost abordat și în mod practic, identificarea straturilor de zapadă și căutarea victimelor îngropate fiind tematicile ultimei zile de curs.

Mi-a plăcut că s-a insistat pe felurile de oprire în piolet și exersarea de către toti participanții; nu mai practicasem traversarea unui pasaj folosind dinții din față ai colțarilor și pioletul.

Cei care au participat la acest curs de alpinism introductiv și cei care au acumulat o oarecare experiență în ascensiunile de iarnă sunt invitați la atelierul de alpinism pentru avansați pe care îl vom desfășura în luna februarie.

Distribuie