În urmă cu câteva zile am fost în Piatra Craiului, unde am organizat un nou atelier de alpinism pentru avansati, special conceput pentru cei care au o minimă experiență de alpinism sau au participat la un curs de inițiere. Durata acestui atelier a fost de trei zile, în fiecare dintre ele abordând tematici practice în zone distincte din abruptul vestic al Pietrei Craiului.
În cadrul acestui atelier de alpinism pentru avansati am abordat atât aspecte teoretice, cât și practice. Teoria a constat atât într-o prezentare generală a alpinismului, de la data apariției sale și până la prezent, cu particularitățile specifice fiecărei perioade, o scurtă trecere în revistă a echipamentului și tehnicilor specifice, cât și într-o prezentare aprofundată a unor tehnici mai avansate, precum cățărarea în teren mixt, construcția regrupărilor și deplasarea pe ghețar care, deși nu este necesară în Carpați, face parte din repertoriul obligatoriu al celor care practică alpinismul în munții acoperiți de ghețari. Una dintre tematicile inedite de discuții a fost alpinismul în România, așa cum este el perceput și clasificat.
Partea practică a fost axată exclusiv pe temele avansate, cățărarea mixtă primind o atenție deosebită. Nu au fost trecute cu vederea nici filarea partenerilor, utilizarea protecțiilor mobile, manevre de coardă și rapel, nivologie și alegerea rutei optime în teren de iarnă. Activitățile practice s-au desfășurat în trei zone din abruptul vestic al Pietrei Craiului, respectiv Vâlcelul cu Fereastră, Padina Închisă și Zaplaz, aceasta din urmă fiind și cea mai problematică din punct de vedere al zăpezii întâlnite, atât cu depozite mari, cât și cu plăci de vânt în zonele cheie.
Aflat la a doua ediție, atelierul de alpinism pentru avansati organizat de echipa noastră este un eveniment inedit, deciziile și conducerea activităților practice fiind în sarcina cursanților, care astfel sunt puși în situații cât mai apropiate de realitate, sub atenta supraveghere a ghizilor intructori care intervin numai pentru a corecta anumite aspecte sau în situațiile de strict ordin tehnic și de securitate a întregului grup. Procesul de decizie este deosebit de important în alpinism, prin acesta înțelegând atât identificarea riscurilor posibile, cât și optima gestionare a acestora.
Încurajăm toți participanții la acest atelier de alpinism pentru avansati – și nu numai! – să exerseze cât mai mult, în diverse ture de alpinism, în Carpați sau în alte zone, pe cont propriu sau însoțiți.